Esteetön Lontoo

Lontoo ei välttämättä ole liikuntarajoitteiselle yhtä hankala kohde kuin äkkiseltään luulisi. Jalkakäytävät on yleensä alennettu suojateiden kohdalla. Korkeampia kynnyksiä tulee vastaan vain satunnaisesti, ja niistäkin pääsee yleensä yli manuaalipyörätuolilla. Sähköpyörätuolia käyttävät voivat joutua kiertämään esteen.

Julkisissa kulkuvälineissä liikkuminen voi olla ruuhka-aikaan tukalaa. Apua saa kuitenkin kanssamatkustajilta helposti. Lähes kaikki Lontoon bussit ovat esteettömiä ja kyytiin nousemista helpottaa sähköinen ramppi. Mikäli ramppia tarvitsee, kannattaa kuljettajalle heilauttaa kättä merkiksi.

Pyörätuolipaikalla on oma seis-nappi, jota painamalla pääset poistumaan bussista. Hälytysääni on erilainen kuin tavallisessa napissa ja yleensä kuski ymmärtää reagoida tähän laittamalla rampin valmiiksi. Varsinkin ruuhka-aikaan kannattaa kuitenkin vielä muistuttaa kuskia asiasta ennen poisjäämistä vaikka avustajan tai kanssamatkustajien avulla. Pyörätuolin käyttäjät voivat matkustaa busseissa ilmaiseksi, mutta avustajan täytyy ostaa lippu.

Metrot eivät toistaiseksi sovellu vielä pyörätuolia käyttävän kulkuvälineeksi, sillä ne ovat suurelta osin esteellisiä.  Asemien laiturin ja metron korkeuserot ovat joillain asemilla todella suuret. Hissejä ei myöskään löydy läheskään jokaiselta asemalta. Asemien esteettömyyden voi katsoa kätevästi Transport For Londonin kotisivuilta. Suurimmilla asemilla on yleensä henkilökuntaa joka voi avustaa tarvittaessa. Joiltain asemilta löytyy myös liuskat, joiden avulla pyörätuolillakin selviää korkeuseroista. Metrossa myös pyörätuolimatkustajan täytyy ostaa lippu.

DLR eli ”Docklands Light Railway”, raitiovaunua muistuttava juna jonka reitti kulkee Itä-Lontoossa ja raitiovaunut ovat molemmat esteettömiä ja käteviä menopelejä liikuntarajoitteisille. DLR:ssä on toisinaan laiturin ja junan välissä pieni väli, mutta sen yli pääsee ilman avustajaakin sekä sähköpyörätuolilla että manuaalilla. Lue tarkemmin DLR-junien käytöstä täällä. Raitiovaunut eli ”tram” on ilmainen pyörätuolin käyttäjille, mutta DLR junissa täytyy maksaa normaalisti mikäli sinulla ei ole Freedom Passia. Voit lukea lisätietoja raitiovaunujen käytöstä TFL:n sivuilla.

Jos asut Lontoossa pysyvästi voit anoa oman asuinalueesi virastosta (Local Council Office) Freedom Passia, jonka avulla voit matkustaa ilmaiseksi kaikissa julkisissa kulkuvälineissä. Lue tarkemmat tiedot kuka voi hakea passia ja mitä sinun tulee tehdä.

Lontoon katukuvaan erottamattomasti kuuluvat mustat taksit vievät liikuntarajoitteisen ongelmitta kotiin jos julkinen liikenne alkaa ahdistaa. Kaikki uudemmat taksit on varustettu taitettavalla rampilla ja kyydissä voi istua omassa tuolissa. Matkustaminen tapahtuu sivuttain. Pyörätuoli ei aiheuta lisämaksua.

Kaikilta Lontoon kolmelta suurimmalta lentokentältä on myös esteettömyyden kannalta suhteellisen hyvät yhteydet keskustaan.

Heathrowlta keskustaan pääsee kätevimmin Heathrow Express-junalla, joka pysähtyy Paddingtonin asemalla. Juna on kokonaan esteetön ja laiturille siirtymisessä ole ongelmia. Junalipusta pyörätuolimatkailija maksaa normaalin hinnan, paitsi jos sinulla on erityinen vammaisten henkilöiden junakortti (Disabled Person Railcard). Lisätietoja Heathrown esteettömyydestä voit katsoa täältä.

Myös Stanstedistä pääsee junalle Lontoon keskustaan Liverpool Streetin juna-asemalle. Reitin molemmissa päissä tarvitsee liuskan, jonka aseman henkilökunta tulee laittamaan.

Lipun voi hankkia joko netistä tai asemalta. Asemalla kannattaa varata ainakin 15-20 minuuttia aikaa, että varmasti pääset haluamaasi junaan.  Myös tässä junassa voi saada alennuksen junakortilla, muuten voimassa on normaali hinta. Lisätietoja Stanstedin esteettömyydestä voit lukea täällä. Stanstedistä voi matkustaa keskustaan pyörätuolin kanssa myös  National Express -bussilla Pyörätuolin kanssa ei aina voi jäädä pois kaikilla asemilla, yleensä vain pääasemat (Stratford, Liverpool Street ja Victoria Station) ovat esteettömiä. National Express vaatii, että ilmoitat matkastasi vähintään 36 tuntia etukäteen. Vain näin voit varmistaa, että pääset sujuvasti kulkemaan pyörätuolin kanssa. Lipun hintaan erikoisjärjestely ei vaikuta vaan pyörätuolimatkaaja maksaa normaalihinnan. Ilmoittamisen voi tehdä täällä.

Myös Gatwickilta pääsee Gatwick Express-junalla Victoria-asemalle Lontooseen.