Ilman raajoja syntynyt amerikkalainen mies valloitti Afrikan korkeimman vuoren

Amerikkalainen Kyle Maynard, (s. 23. maaliskuuta 1986) on tunnettu kirjailija, luennoitsija, MMA-urheilija ja myös ensimmäinen ihminen joka on kiivennyt 5 895 metriä korkean Kilimanjaro-vuoren huipulle siten, että hänen kaikki neljä raajaansa on amputoitu. Maynard ei myöskään käyttänyt kiivetessään proteeseja. Maynardilla todettiin jo hänen syntyessään harvinainen sairaus, congenital amputation, jonka takia hän syntyi ilman käsiä ja jalkoja eli hänellä ei ollut raajoja kyynärpäiden ja polvien jatkeena.

Maynard on kuitenkin lapsesta asti halunnut koetella fyysisiä rajojaan ja hän on myös todennut haluavansa toimia inspiroivana esimerkkinä veteraaneille ja vammaisille. Maynardin vuonna 2012 tapahtunutta Kilimanjaron valloitusta seurattiin ympäri maailmaa. Missionsa alussa Maynard loi hankkeelle kotisivun, jossa hän selitti motiivejaan Afrikan korkeimman vuoren valloittamiselle. Hän muistutti, että joka päivä arviolta 18 veteraania päättää elämänsä, sillä he eivät halua elää vammojensa kanssa. Maynard halusi muistuttaa heitä, että on muitakin vaihtoehtoja ja jokainen vastoinkäyminen on voitettavissa. Maynard ja hänen ryhmänsä kantoivat mukanaan huipulle Irakissa henkensä menettäneet sotilaan tuhkaa, jonka sotilaan äiti oli pyytänyt sirottelemaan vuoren huipulle. Tämä ja kaikki ihmiset jotka seurasivat ryhmän matkantekoa, saivat Maynardin yrittämään entistä kovemmin. Hän totesi haastattelussa, että matkassa ei ollut kyse ainoastaan hänestä itsestään vaan he tekivät matkan ryhmänä. Tämä sai heidät yrittämään kahta kovemmin, sillä luovuttaminen ei yksinkertaisesti ollut vaihtoehto.

Kilimanjaroa valloittaessaan Maynard ei turvautunut proteeseihin, vaan hänen raajojen tynkiensä päälle teipattiin pyöränrenkaita ja kiinnitys hoitui ilmastointiteipillä. Kiipeämiseen Mayardilta ryhmineen kului 10 päivää, mutta huippu saavutettiin. Maynard kommentoi tuolloin, että ainoa todellinen este joka elämässä voi olla, on negatiivinen asenne. Maynard kiipesi yhdessä vammautuneiden veteraanien ja siviilien kanssa. Kaikkien osallistujien yhteinen tavoite oli näyttää maailmalle, että jokainen vastoinkäyminen on voitettavissa. Kilimanjaron huipulle johtaa useita, vaikeusasteeltaan erilaisia reittejä. Helpoimman reitin sijaan ryhmä valitsi reiteistä haastavimman. Maynard totesi tuolloin CBS Newsille Kilimanjaron olevan hänen suurin haasteensa. Maynard treenasi pienemmillä vuorilla ennen matkaansa Afrikkaan ja keskittyi myös kestämään kaikki kiipeilijöitä mahdollisesti vaivaan vuoristotaudin ja henkiset haasteet. Kilimanjaron huippua lähestyttäessä happi vähenee ja tämä aiheuttaa lisähaasteita kiipeilijöille. Tavallisista, terveistä kiipeilijöistäkin vain noin 50 prosenttia saavuttaa huipun ja vuoren haastavuuden takia kiipeämistä ei yleisesti suositella henkilöille, jolla on kiipeämiseen vaikuttavia fyysisiä rajoitteita.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Maynard kokeili rajojaan, sillä mies on myös menestynyt painonnostaja ja toiminut mallina Adercrombie ja Fitch -vaatemerkille. Maynard kiittelee vanhempiaan, jotka kasvattivat hänet uskomaan, ettei vamman tarvitse vaikuttaa hänen elämäänsä. Kilimanjaron huipulle pääseminen oli tietenkin kaikkien matkalle osallistuneiden suurin tavoite, mutta sen saavuttaminen aiheutti osanottajissa ristiriitaisia tunteita. Maynard kertoo tunteneensa sekä onnellisuutta että helpotusta ja kokee nyt todella olevansa osa vuoren historiaa. Hänen mukaansa huipulla olevan kyltin näkeminen tuntui lähinnä kangastukselta, mutta samalla usean päivän kärsimys tuntui yhtäkkiä juuri sen arvoiselta. Usealle kiipeäjälle huipun saavuttaminen oli todiste siitä, että myös onnettomuuksien aiheuttamien tai syntyperäisten vammojen kanssa elävät voivat todella saavuttaa jotain niin merkittävää. Osallistujat kertovat matkan kasvattaneen merkittävästi heidän itseluottamustaan ja he ovat saaneet myös seuraajiltaan äärimmäisen positiivista palautetta antamastaan esimerkistä. Maynardille Kilimanjaro oli aiemmin lähes mahdottomalta tuntuva haaste ja hän halusi todistaa itselleen pystyvänsä siihen. Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä ja suoritettuaan menestyksekkäästi Kilimanjaron haastavimman reitin, nuori mies aikoo seuraavaksi valloittaa Amerikan korkeimman vuoren Mount Aconcaguan.