Parhaat keksinnöt vammautuneille

Ihminen on keksinyt paljon apuvälineitä henkilöille, joilla on jokin liikkumista rajoittava vamma. Näistä tunnetuin lienee pyörätuoli, mutta keksintöjä on paljon muitakin. Nykyään invalidit voivat tehdä lähes kaikkia samoja asioita kuin ei-vammautuneetkin. Myös liikunta onnistuu loistavasti. Apuvälineistä on apua myös silloin, kun tarve on väliaikainen esimerkiksi onnettomuuden vuoksi. Apuvälineet voivat auttaa arjen normaalissa selviytymisessä ja lisäksi on olemassa välineitä.

Liikkuminen maastossa

Ulkona liikkumista ei tarvitse välttämättä vähentää, vaikka henkilöllä olisikin vaikeaa liikkua tasaisellakin maalla. Liikuntarajoitteisille on nimittäin kehitetty esimerkiksi Trionic Veloped -niminen rollaattori, jolla liikkuminen onnistuu jopa kivien ja hankalien puunjuurien yli. Sen avulla henkilö voi lähteä jopa vaellusretkelle. Sen liikkumista helpottaa kiipeävä etupyörä, jonka ansiosta kulkeminen on entistä kevyempää ja helpompaa. Laite ei hätkähdä kivistä, sorasta tai lumesta. Laite sopii henkilölle, joka pystyy kävelemään tuen avulla.

Pyörätuoleja erilaisiin käyttötarkoituksiin

Pyörätuoleja valmistetaan erilaisia käyttötarkoituksia varten. Niitä voidaan liikuttaa joko käsin työntämällä tai ne voivat olla sähköisiä. Sähköinen on kätevä silloin, kun henkilön käsivoimat eivät riitä liikkumiseen. Muita pyörätuolien eri ominaisuuksia voivat olla mm. isommat renkaat, hyvin maastossa kulkevat, karkeakuvioiset renkaat ja kaatumiseste. Jos taas liikutaan vain sisätiloissa, ei kaikille ominaisuuksille ole tarvetta. Oma lääkäri neuvoo oikeanlaisen pyörätuolin hankinnassa.

mittatilaustyönä valmistettu pyörätuoli

Pyörätuoli voidaan tilata valmistettavaksi juuri tiettyä henkilöä varten. Istuin voi olla erityismuotoiltu ja pyörätuolin mitat määräytyvät juuri sitä käyttävän henkilön mukaan. Huomioon otetaan henkilön paino, koko ja liikkumiskyky ja kunto. Jokainen on oma yksilönsä eivätkä tehdasvalmisteiset, valmiit pyörätuolit välttämättä tarjoa vammautuneelle juuri hänen tarvitsemaansa tukea.

Arjen apurit

Hyödyllisiä apuvälineitä ovat erilaiset tuet, joita voidaan asentaa kylpyhuoneisiin, wc-tiloihin ja muualle kotiin. Nämä ovat perusvälineitä, joita useimmiten asennetaan invalidien koteihin sekä sairaaloihin. Myös sänkyihin voidaan asentaa nousutukia. Arjessa voi olla hankaluuksia myös pukeutumisessa. Esimerkiksi sukkien pukeminen voi tuottaa vaikeuksia ja tarkoitusta varten on kehitetty erilaisia sukanvetolaitteita, jotka helpottavat ja nopeuttavat sukan pukemista jalkaan.Henkilöt, joilla on vaikeuksia kumartaa, voivat ottaa käyttöönsä siihen tarkoitettuja tarttumapihtejä. Ne ovat pitkät ja niissä on päässä pihdit, jotka mahdollistavat pientenkin esineiden nostamisen lattialta. Lisäksi niihin on asennettu magneetti, jonka ansiosta magneettiset esineet nousevat entistä helpommin. Autoa ajaville invalideille on olemassa erilaisia apuvälineitä. Useimmat tarvitsevat apurin nostamaan pyörätuolin auton kyytiin, mutta pyörätuolinostimen avulla invalidi voi kulkea omatoimisesti ja pyörätuoli nousee auton kyytiin nostimen avulla. Invalideille on myös muita autoilun apuvälineitä, kuten käsihallintalaite, jonka ansiosta kuljettaja voi käyttää auton polkimia käsikäyttöisesti.Keittiöön voidaan asentaa erilaisia kaappeja ja laatikostoja, jotta pyörätuolissa istuvakin yltää astioihin helposti ilman kurottelua ja apuria. Myös itse keittiövälineitä on kehitetty niin, että niitä on helppo käyttää silloin, kun henkilön toimintakyky on alentunut. Esimerkiksi veitsiä saa pystykahvalla, joka helpottaa käyttöä ja vähentää tapaturman riskiä. Juomisen helpottamiseksi mukit voidaan varustaa läikkymisen estävällä kannella ja aterimien varsiin voidaan kiinnittää varren paksuntava väline. Sen avulla aterimiin tarttuminen on helpompaa. Hygieniasta voidaan pitää huolta erilaisin apuvälinein. Henkilö voi riisua vaatteensa helpommin erityisen riisumisapuvälineen avulla. Samalla välineellä voidaan myös pukea vaatteet peseytymisen jälkeen. Suihkussa käyttöön voidaan ottaa suihkutuoli, jolloin henkilön ei tarvitse seistä suihkussa. Tuoli on suunniteltu kosteutta kestäväksi, joten se ei kärsi vedestä tai pesuaineista. Lattialle on toki tärkeää asettaa liukumisenesto, jotta kylpyhuoneen lattia ei olisi liukas. Tämä vähentää tapaturman riskiä.