Pekka Hyysalo jakaa positiivisuutta ympärilleen

Lupaava freestyle-laskija Pekka Hyysalo, 23, sai kolme ja puoli vuotta sitten huomata, kuinka pienestä elämä voi olla kiinni. Hänen uransa päättyi vakavaan loukkaantumiseen. Ennen loukkaantumista Hyysalon merkittävimpiä saavutuksia olivat nuorten SM-freestylen kaksoismestaruus vuonna 2006 ja Master of Ylläs -kilpailun kolmas sija vuonna 2007. Hyysalo menestyi myös kansainvälisesti.

y

Hyysalo opiskeli kolme ja puoli vuotta sitten Kuusamossa Rukan alppilukiossa. Hän matkusti Ylläkselle kuvaamaan lasketteluelokuvaa ja kuvaukset olivat hyvässä vauhdissa. Laskukausi lähestyi loppuaan ja leffaakin kuvattiin viimeistä päivää. Sää oli muuttunut päivän aikana jatkuvasti huonommaksi ja kuvausporukka halusi jo pakata tavarat ja lopettaa kuvaukset. Hyysalo halusi koettaa vielä kerran hyppyään ja muut suostuivat vielä yhteen yritykseen. Mäen päältä Hyysalo huusi kavereilleen, että hän nyt lähtee viimeinen hyppy ja se tulisi onnistumaan. Hän lähti laskemaan kovaa vauhtia hyppyriä kohden.

Pekka ei muista laskustaan mitään, mutta vierestä seuranneet kaverit ovat kertoneet tuulenpuuskan tarttuneen rajusti häneen juuri hypyn alettua. Tuuli tönäisi laskija ohi hyppyrin, tämä kaatui ja hänen päänsä osui rajusti rinteeseen. Päässä oleva kypärä pelasti Pekan hengen, mutta ambulanssimatka Ylläkseltä Rovaniemen sairaalaan oli kriittinen. Pekka selvisi siitä, luultavasti sen takia että hän oli urheilijana erittäin hyvässä kunnossa. Pekka siirrettiin Rovaniemeltä teho-osastolle Ouluun ja hän joutui suoraan leikkaukseen. Onnettomuuden jälkeen Pekkaa pidettiin melkein kolme viikkoa koomassa, sillä hän oli niin huonossa kunnossa, ettei magneettikuvien ottaminenkaan onnistunut. Kun kuvat vihdoin saatiin otettua, niistä selvisi, että vammoja oli aiheutunut eri puolille aivoja ja myös tärkeitä hermoratoja oli katkennut.

Pekka selvisi lopulta onnettomuudesta hengissä, mutta diagnoosiksi tuli aivovamma ja neliraajahalvaus. Pekan perhettä varoiteltiin, että poika voi mahdollisesti jäädä loppuelämäkseen vuodepotilaaksi ja voi olla, ettei häneen saa enää yhteyttä kuten ennen. Toipumisen vihdoin alettua ennuste oli, että kestää ainakin kaksi vuotta ennen kuin Pekalla on mitään mahdollisuutta kävellä. Toisin kävi, ja Pekka pystyi kävelemään jo puolen vuoden kuluttua. Suksien päällä hänet nähtiin 11 kuukauden kuntoutuksen jälkeen.

Edelleen Pekan puhe on tavallista hitaampaa ja monotonista. Hänen liikkeensä ovat kömpelöt, eikä hänellä ole mahdollisuutta palata ammattilaislaskijaksi. Pekka myöntää, että asian sisäistäminen otti koville ja itsesääli uhkasi kuntoutumista. Hän kuitenkin päätti yrittää ja sai lisää motivaatiota nopeasta edistymisestään. Hän toteaa miettineensä silloin, että jos nyt lakkaa yrittämästä niin hän on todellinen häviäjä. Pekka kertoo opetelleensa nauramaan itselleen ja lakanneensa murehtimasta pikkuasioita.

t

Pekan tarina ja hänen positiivisuutensa ja taistelutahtonsa on inspiroinut ihmisiä ympäri Suomen. Hän on sosiaalisessa mediassa erittäin suosittu ja haluaa olla esimerkkinä muille. Hänen mukaansa ihmiset luovuttavat nykyään liian helposti.

Pekan tyttöystävä Reetta jatkoi poikaystävänsä tukemista onnettomuuden jälkeen, mutta vähitellen arki muuttui riitelyksi ja pari erosi. Seuraavan vuoden verran Pekka nähtiin Linnanjuhlissa ja muissa tilaisuuksissa yhdessä uuden tyttöystävänsä Viivan kanssa, mutta tämäkin suhde päättyi reilun vuoden seurustelun jälkeen. Nyt Pekka kertoo löytäneensä uuden rakkauden muutama kuukausi sitten ja seurustelevansa onnellisesti.

Tällä hetkellä Pekan kuntoutus on edennyt siihen pisteeseen, että hän opettelee kävelemisen lisäksi juoksemaan. Hän kokeili juoksemista ensimmäisen kerran kesällä, mutta askeleet ovat haparoivia ja tasapainon löytäminen vaikeaa. Hänen kehonsa vasen puoli on edelleen onnettomuuden jäljiltä halvaantunut ja kömpelö ja lisäksi tasapainoaistin kanssa on ongelmia. Määrätietoinen nuori mies on kuitenkin asettanut tavoitteekseen New Yorkin maratonin seuraavien seitsemän vuoden kuluessa. Hän haaveilee myös edelleen pääsevänsä vielä joskus laskemaan puuterilumessa.

r