Pyörätuoli ei estä matkailua

Moni pelkää vieläkin, ettei pyörätuolia käyttävä voi lähteä matkalle tai ainakin se on hyvin hankalaa. Onneksi useat elävän elämän esimerkit todistavat toisin.

31-vuotias synnynnäistä lihassairautta sairastava Sanna Kalmari matkailee aktiivisesti ja kirjoittaa matkoistaan blogia. Innostus matkusteluun iski kansainvälisellä leirillä Luxemburgissa parikymppisenä. Vaikka Kalmari jo tuolloin ymmärsi, että esteettömään matkailuun liittyy haasteita, hän ei pelännyt toteuttaa unelmiaan. Blogissaan hän antaa vinkkejä esteettömään matkailuun ja kannustaa muitakin lähtemään reippaasti liikkeelle pyörätuolista huolimatta.

Kalmari tarvitsee apua arkitoimiin ja käyttää liikkumiseen sähköpyörätuolia. Hän toimii osa-aikaisesti oppaana esteettömiä matkoja järjestävälle Matka-Agentit –matkatoimistolle ja hyödyntää työssään matkakokemuksiaan. Parhaillaan Kalmari suunnittelee matkaa maailman ympäri. Hän kertoo, että matka täytyy suunnitella huolellisesti, mutta sen toteuttaminen on täysin mahdollista. Kalmarille matkailu on tavallisia matkailijoita kalliimpaa, sillä hän maksaa omien matkojensa lisäksi avustajiensa matkat. Myös kohteiden esteettömyys täytyy selvittää etukäteen ja siirtymisiin hän varaa kunnolla aikaa. Hiekkarannoille ei pyörätuolilla ole asiaa, mutta varpaita voi uittaa merivedessä myös pyörätuolista käsin.

Maailmanympärimatkallaan Kalmari suuntaa ensimmäistä kertaa mm. Thaimaahan, jossa asiat täytyy suunnitella Euroopan kohteita tarkemmin. Kalmari kertoo välttävänsä pitkiä lentoja, sillä ne ovat riski sähköpyörätuolille ja rasittavat myös häntä itseään. Sen sijaan hän viettää pidempiä aikoja yhdessä paikassa voidakseen rentoutua ja välttääkseen kuluttamasta aikaa tavaroiden siirtelyyn edes takaisin. Kalmari vinkkaa, että laiva on kätevä matkaväline paikasta toiseen siirtymiselle, jos haluaa pitää kaikki tavarat mukana ja nähdä maisemia. Maailmanympärimatkallaan hän käyttää laivaa Seattlesta Sydneyyn siirtyessään.

Kalmari kannustaa pyörätuolilla liikkuvia matkailemaan peloista huolimatta. Euroopan matkakohteista on saatavilla jo hyvin tietoa myös esteettömyyden osalta ja etenkin suuremmissa kaupungeissa esteettömyys on otettu hyvin huomioon mm. julkisissa liikennevälineissä.

8

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan vaan itsensä voi ylittää myös matkailemalla Suomessa. Uskomattomat 600 kilometriä Oulusta Helsinkiin pyörätuolilla matkannut Marko Oinas kohtasi matkallaan liudan uusia ystäviä ja vain muutaman vastoinkäymisen.

Pyörätuoliin Oinas joutui vuonna 2006 pudottuaan rakennustyömaalla katolta. Seuraavat puoli vuotta kuluivat sairaalassa ja miestä operoitiin yhteensä 29 kertaa. Neljä vuotta sitten jalka päätettiin amputoida polven alapuolelta. Oinas kiittelee amputointipäätöstä, sillä kivut hävisivät sen myötä kokonaan. Oinas pystyy nykyään kävelemään jonkin verran proteesin avulla, mutta käyttää edelleen myös pyörätuolia. Oinas kertoo, että aluksi pyörätuoli tuntui tuomiolta ja eikä uuden elämän opettelu kiinnostanut.

Oinas kertoo, että idea matkaan lähti kaverien vitsistä. Aiemmin kaverit olivat vitsailleet, ettei Oinaalle kovin kauaa mene jos hän lähtee Oulun torille kaljalle. Matkaa oli 14,5 km ja matkaa Oinas teki tunnin ja 48 minuuttia tyttärensä avustuksella. Seuraavaksi kaverit vitsailivat, että hänhän voi saman tien rullailla Helsinkiin asti. Oinas ei lähtenyt suorittamaan tempaustaan hetken mielijohteesta ja kylmiltään, vaan kertoo treenanneensa ja valmistautuneensa suoritukseen huolellisesti ammattilaisten avustuksella. Oinas kertoo valmistautuneensa matkaan yli vuoden harjoittelemalla fysioterapeutin kanssa. Voimaa on hankittu käymällä kolmesta neljään kertaan viikossa kuntosalilla ja peruskuntoa kasvatettu rullaamalla.

Matkastaan Oinas kertoo, että muuten matkalla sujui kaikki hyvin, mutta vesisateessa rullailu muuttui hankalaksi ja matkanteko oli liukasta. Hän ei kuitenkaan luovuttanut. Oinas kertoo saaneensa tukea muilta tiellä liikkujilta. Hirveästi tuli peukkua ja ihmiset tulivat porisemaan. Se piristi ja antoi puhtia, Oinas kiittelee. 600 kilometrin matkaan kului 22 päivää. Oinas toivoo, että hänen tempauksensa kannustaa muitakin nousemaan sängyn pohjalta ja lähtemään mukaan erilaisiin seikkailuihin.

7